Rabu, 20 Mei 2009

Kisah Benar Seorang Tan Sri

Dalam sebuah majlis, seorang usahawan berbangsa Cina yang juga bergelar Tan Sri sedang ditemuramah oleh seorang wartawan. Duduk berdekatannya adalah 2 orang jurutera, anak beranak berketurunan India yang bekerja dengan syarikat Tan Sri tersebut. Berikut adalah perbualan mereka,

Tan Sri: Kerajaan perlu bertindak adil dalam pengagihan kek ekonomi negara. Tidak boleh ada diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Kontrak antara orang Melayu dan bukan Melayu mesti diberikan sama rata demi keadilan. Lagipun bangsa kami banyak menyumbang kepada kemajuan negara walaupun kami digelar sebagai kaum pendatang. Setelah bersusah payah semenjak sebelum merdeka, maka wajarkah kami dinafikan hak sebagai warganegara. Orang Melayu perlu lebih berkompromi dengan kaum lain untuk maju. Liberalisasi perlu dilaksanakan dengan meluas dalam semua sektor demi mencapai kesamarataan antara kaum.

Wartawan: Tan Sri, boleh saya tahu sudah berapa lama 2 orang jurutera ini bekerja dengan Tan Sri?

Tan Sri: Oh...sudah lama. Praba ni dah bekerja dengan saya hampir 30 tahun sejak syarikat ni ditubuhkan lagi. Malah anaknya pun sekarang bekerja dengan saya lebih 10 tahun. Mereka ini adalah pekerja saya yang paling berdedikasi dan banyak menyumbang kepada kemajuan syarikat.

Wartawan: Kalau begitu, apa kata Tan Sri berikan sebahagian saham syarikat ni kepada mereka berdua. Lagipun mereka sudah lama bekerja dengan Tan Sri, malah banyak menyumbang kepada syarikat sepertimana kata Tan Sri tadi.

Tan Sri: Eh..mana boleh! Ini syarikat saya. Lagipun saya dah bayar gaji yang mahal kepada mereka berdua dan saya tak pernah halang pun jika mereka nak kumpul harta. Mana boleh senang-senang saya nak bagi saham syarikat saya pada mereka.

Wartawan: Macam tu jugalah perasaan Melayu. Tanah ini asalnya milik orang Melayu. Milik raja-raja Melayu. Lepas tu orang bukan Melayu macam Tan Sri pulak nak mintak hak sama rata dengan alasan kerana telah banyak menyumbang.. Tan Sri rasa wajar atau tidak permintaan tu?

Tan Sri: ............ ......... ......... ........ ........

Kisah di atas merupakan sedutan daripada kisah benar yang berlaku dalam sebuah majlis perasmian kilang di Gemas, Negeri Sembilan. Pendapat anda?

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tidak ada apa nak diulas.metafora ini tepat sekali dengan Semenanjung Tanah Melayu.betapa orang kita amat bertolak ansur.sekali ditolak 2x kita beransur...bukan melayu juga mudah lupa...

rmf7 berkata...

Satu artikel yang menarik, kesimpulannya disini ialah, Sebagai Melayu kita seharusnya mempertahan kan hak hak yang telah diamanahkan kepada kita, Jangan kita mudah lupa.

Syed Zul Tojo berkata...

Herannya bagaimana pemimpin kita tak boleh menyakinkan analogi yang sama kepada si pendesak-pendesak.

Mungkinkah kita tidak cukup pemimpin yang berfikir, yang ada cuma nak bertelagah sahaja.

Tanpa Nama berkata...

Satu contoh yg menarik. Kalau kena batang hidung sendiri baru sendiri tau. Jadi kita melayu kena pertahankan semua ini. Hanya UMNO yang pertahankan. Nak harap PAS, sekarang nak camcar marba. Keadilan jauh sekali.

Tanpa Nama berkata...

Melayu sekarang terlalu kuat berpolitik sebab tu lah melayu lemah